Krem z roszponki

Krem z roszponki

  • 00:35
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 duży por
    • 1 szalotka
    • 3 ząbki czosnku
    • oliwa z oliwek
    • 1/4 szkl. białego wina
    • 1 litr bulionu warzywnego
    • 1 mały ziemniak kremowy
    • 1 op. roszponki
    • kwaśna śmietana lub jogurt
    • opcjonalnie: ryż Basmati, groszek ptysiowy lub pestki słonecznika
    • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Pora pokrój w cienkie plasterki. Cebulkę i czosnek posiekaj, a następnie zeszklij na oliwie z oliwek. Dodaj pora, smaż razem ok. 2 minuty. Wlej wino, a jak wyparuje dodaj bulion i ziemniaka. Gotuj ok. 15 minut, aż ziemniak będzie miękki. Na 1-2 minuty przed końcem gotowania dodaj roszponkę. Dopraw solę, pieprzem i gałką muszkatołową. Zmiksuj dokładnie blenderem na gładką masę. Podawaj z kleksem śmietany lub jogurtu. Aby krem był bardziej sycący, dodatkowo możesz dodać ryż, groszek ptysiowy lub pestki słonecznika.


Komentarze