Krem z zielonego groszku z grzankami i wędzonym boczkiem

Krem z zielonego groszku z grzankami i wędzonym boczkiem

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 400 ml bulionu warzywnego
    • 250 g groszku zielonego
    • 2 ziemniaki
    • 80 g boczku wędzonego (5 plastrów)
    • 1 cebula
    • 1 czosnek
    • 40 g masło
    • 1/2 bagietki
    • 1 gałązka natki pietruszki
    • 50 ml śmietanki 30%
    • 1 łyżka oliwa
    • przyprawy: gałka muszkatołowa, sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno pokrój. W rondlu rozgrzej masło, dodaj cebulę i czosnek, lekko podsmaż (cebula i czosnek nie mogą się zarumienić). Przypraw lekko solą, wtedy warzywa szybciej zmiękną. W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój w kawałki. Dodaj do cebuli i lekko podsmaż wraz z jednym plastrem boczku. Zalej bulionem i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Wtedy dodaj zielony groszek i gotuj jeszcze przez ok. 5 min. Uważaj, bo przy zbyt długim gotowaniu zielony groszek traci swój żywy kolor i szarzeje.

Rozgrzej piekarnik z funkcją grilla. Rozłóż plastry boczku wędzonego PORADA KONTEKSTOWA - WĘDZENIE na pergaminie i wstaw do pieczenia. Po kliku minutach boczek będzie chrupiący, a większość tłuszczu się wytopi. Odłóż chipsy z boczku na ręcznik kuchenny. Pokrój boczek na paski.

Zupę zmiksuj w całości na gładki krem. Dodaj śmietankę, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Jeszcze raz wymieszaj. Bagietkę pokrój w kostki na grzanki. Przypraw solą, pieprzem oraz oliwą i wstaw na blaszkę do piekarnika po pieczeniu boczku. Mieszaj często grzanki, aby równomiernie się zrumieniły.
 
Wlej na talerz krem z groszku i udekoruj kleksem z bitej śmietany. Posyp grzankami, chrupiącym boczkiem i natką pietruszki.


Komentarze