Kremowa zupa szparagowa

Kremowa zupa szparagowa

  • 00:40
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 6 białych szparagów
    • 4 ziemniaki
    • 2 łyżki serka mascarpone
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 szkl. bulionu warzywnego
    • cukier
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj z odrobiną soli. Ugotowane i ostudzone pokrój w kostkę. Szparagi umyj, odetnij twarde końcówki i obierz do 3/4 długości, zostawiając główki. Przekrój je na pół, włóż do garnka, zalej wrzątkiem, dodaj sól i cukier do smaku. Gotuj ok. 10 min na w pół twardo. Ziemniaki zmiksuj wraz ze szparagami i rozrzedź szklanką przygotowanego bulionu. Przelej do garnuszka i podgrzewaj ok. 10 min na wolnym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Pod koniec podgrzewania dodaj 2 łyżki serka mascarpone, sól i pieprz do smaku. Udekoruj listkiem bazylii.


Komentarze