Kremowa zupa szpinakowa

Kremowa zupa szpinakowa

  • 00:20
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 75 g sera parmezan
    • 2 małe cebule
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 500 g szpinaku liściastego świeżego (lub mrożonego)
    • estragon świeży lub suszony (lub świeży tymianek)
    • 125 ml śmietany (najlepiej tłustej i kwaśnej)
    • 2 kostki bulionu
    • 750 ml wody
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Cebulę obierz i pokrój w talarki. Olej rozgrzej na patelni i przez chwilę duś na nim cebulę. Szpinak oczyść, umyj i dodaj do cebuli (jeżeli będziesz używać szpinaku mrożonego najpierw go rozmroź na patelni, a dopiero później dodaj cebulę).

Wszystko duś na małym ogniu przez ok. 2 min. Dodaj estragon. Zalej wszytko bulionem warzywnym rozpuszczonym w gorącej wodzie, przypraw solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem przez ok. 10 min. Następnie lekko zmiksuj i wymieszaj ze śmietanką. Przed podaniem posyp parmezanem i posiekanymi lub suszonymi ziołami estragonu albo tymianku.


Komentarze