Kremowa zupa z dyni

Kremowa zupa z dyni

  • 00:45
  • 6 porcji
  • 163 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​2 łyżki masła
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 mączyste ziemniaki (typ kulinarny C)
    • 1 kg świeżej dyni
    • 2 l bulionu jarzynowego
    • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
    • 100 ml słodkiej śmietanki kremówki
    • 1 pęczek szczypiorku
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy

Słowo od autora

Zupa będzie lepsza, jeśli w domu własnoręcznie przygotujemy do niej bazę: jarzynowy bulion. Wystarczy gotować na wolnym ogniu przez godzinę dwie porcje rosołowej włoszczyzny z listkiem laurowym, szczyptą tymianku, zielem angielskim, kilkunastoma ziarenkami czarnego pieprzu i szczyptą soli do smaku.

 

 

  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

W rondlu rozgrzewamy masło. Dodajemy drobno posiekane cebulę i czosnek. Szklimy PORADA KONTEKSTOWA - ZESZKLENIE  

2

Dodajemy obraną ze skóry i pozbawioną pestek, pokrojoną w kostkę dynię oraz obrane i pokrojone w kawałki ziemniaki.

3

Zalewamy bulionem jarzynowym. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 min.

4

Miksujemy całość na gładki krem.

5

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wlewamy śmietankę i zagotowujemy. Podajemy posypując każdą porcję posiekanym szczypiorkiem.


Komentarze

  • 2014-11-12 Gotuj z rodzinką

    http://gotujzrodzinka.pl/dla-d... polecam wersję z curry ;)

  • 2014-11-10 Magical June

    A ja uwielbiam mój sprawdzony przepis na krem z dyni: http://magicaljune.pl/krem-z-d...

  • 2014-10-10 Justyna

    a ja uwielbiam ten przepis.chociaż też wolę gęstszą wersję tej zupy i zamiast 2l bulionu dodaję około 1,5l. w smaku pyszna i łatwa do przygotowania!

  • 2014-10-09 Kuchcik

    Nie śmiem poprawiać Mistrza Barto...Roberta, ale sam bardzo lubię bardziej krem niż zupę z dyni. Żeby to osiągnąć stosuję trzy metody:
    1) Wybieram dynię Hokkaido, która jest nieco bardziej mączna. Czasem krem robię tylko z tej odmiany, a czasem pół na pół z klasyczną.
    2) Daję tylko tyle bulionu aby ledwie lub prawie przykrył pokrojone kawałki dyni.
    3) Jeśli 1 i 2 nie wystarczą, po zmiksowaniu odparowuję trochę wody - zostawiam na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.