Kremowa zupa z kalafiora

Kremowa zupa z kalafiora

  • 00:35
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 mały kalafior
    • 750 ml mleka tłustego
    • 1 łyżeczka masali
    • 2 bułki pszenne
    • 3 łyżki masła do smażenia
    • mała garstka kiełków słonecznika
    • przyprawy: sól i pieprz do smaku

    Masala:

    • 4 łyżki nasion kolendry
    • 2 łyżki nasion kminku indyjskiego
    • 2 łyżki nasion kardamonu
    • 2 łyżki nasion czarnego pieprzu
    • 1 łyżka całych goździków
    • 1 laska cynamonu
    • 1-2 łyżki masła klarowanego lub oleju dobrej jakości
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj masalę: każdą z przypraw upraż oddzielnie na suchej patelni przez kilka sekund. Następnie zmiel wszystkie razem. Odmierz 1 łyżeczkę i podsmaż chwilę na klarownym maśle, pozostałe suche przyprawy zamknij w słoiczku i używaj, kiedy będziesz potrzebować.

Kalafior podziel na mniejsze kawałki. Mleko podgrzej na średnim ogniu, dodaj kalafior, masalę, sól i pieprz. Całość gotuj na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU przez ok. 25 min, aż kalafior zmięknie. Następnie wszystko przestudź i zmiksuj. Przelej do garnuszka i delikatnie podgrzej, nie gotuj.

W tym czasie bułkę pokrój w małą kostkę. Na patelni stop masło i wrzuć kawałki bułki, smaż z każdej strony, aż zbrązowieją. Zupę posyp grzankami i kiełkami słonecznika. Możesz podawać również ze świeżą kolendrą.


Komentarze