Kremowa zupa ziemniaczana z wędzonym łososiem

Kremowa zupa ziemniaczana z wędzonym łososiem

  • 00:45
  • 6 porcji
  • 152 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 łyżeczki oleju słonecznikowego
    • 1 por
    • 2 duże ziemniaki (sypkie, typ C lub ogólnoużytkowy typ B)
    • 1 l bulionu z kurczaka (najlepiej domowego)
    • 500 ml tłustego mleka
    • duży pęczek koperku
    • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
    • 150 g wędzonego łososia
    • świeżo mielony biały pieprz
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojonego w paski pora, którego należy zeszklić.

2

Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.

3

Wlewamy bulion, zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU aż ziemniaki całkiem zmiękną.

4

Miksujemy wszystko na gładki krem.

5

Wlewamy mleko i sok z cytryny, dodajemy posiekany koperek (kilka gałązek zachowujemy do przybrania) i zagotowujemy. Dodajemy pokrojonego w paski łososia, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy, przybierając każdą porcję gałązką koperku.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze