Kresowe pierogi babuni z kapustą i grzybami

Kresowe pierogi babuni z kapustą i grzybami

  • 00:50
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • drożdże 10 dag
    • mąka 1,3 kg
    • cukier 4–5 łyżeczek
    • sól pół łyżeczki
    • 3 jajka
    • 3 szkl. letniej wody
    • grzyby suszone, ok. 100 dag
    • 1 kg kapusty kiszonej
    • oliwa z oliwek 2–4 łyżeczki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Farsz: gotujemy drobno pokrojoną kapustę kiszoną. Oddzielnie gotujemy suszone grzyby do miękkości, które również kroimy w drobną kostkę. Po ugotowaniu odcedzamy wodę, ale nie za dużo (żeby nie były suche). Mieszamy ze sobą te dwa składniki (jeśli ktoś woli słodszy farsz, dodajemy 2-3 łyżeczki cukru ) mieszamy dokładnie.

Ciasto: drożdże rozpuszczamy w 2 szklankach letniej wody (lub w mleku), wsypujemy 1 kg mąki do dużego pojemnika i wbijamy jajka. Dodajemy sól, cukier, oliwę z oliwek i dopiero wlewamy rozpuszczone drożdże. Mieszamy. Jak jest jeszcze za mało wody, to wlewamy po trochu (letniej wody) i mieszamy do póki nie zrobi się jednolite ciasto. Posypujemy troszkę mąką, ciasto musi być miękkie. Pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Wykładamy ciasto na stolnicę posypaną mąką.

W międzyczasie zaczynamy gotować wodę w dość dużym garnku (trochę osoloną). Odkrawamy 1/5 kawałka ciasta i rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wytłaczamy kółka foremką do pierogów (tzw. pierożnicą). Wykrojone kółka w cieście oprószamy mąka, po czym nakładamy łyżeczkę farszu (kapustę z grzybami). Składamy pierożnicę i gotowego pierożka wrzucamy do gotującej się wody (gotujemy ok. 1,5 minuty).

Na kuchence stawiamy jak największa patelnię, wlewamy olej i włączamy na mały ogień, żeby się już rozgrzewał. Prosto z wody wrzucamy pojedynczo na patelnię (uważając, żeby olej nie pryskał, przykrywamy patelnię pokrywką. Podsmażamy z każdej strony ok. 1 min. Wykładamy na talerz.


Komentarze