Krewetki tygrysie z jarmużem i brukselką

Krewetki tygrysie z jarmużem i brukselką

  • 00:25
  • 3 porcje
  • 489 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 350 g krewetek
    • 500 g brukselki
    • 3 garści jarmużu
    • 250 ml mleczka kokosowego
    • 150 g pomidorków koktajlowych
    • 1 papryczka chili (jeżeli chcesz, by danie było mniej pikantne, przygotuj 1/2 papryczki chili bez pestek)
    • 1–2 łyżki pasty curry zielonej
    • 1 ząbek czosnku
    • 1/2 łyżeczki imbiru suszonego
    • 1 limonka
    • natka pietruszki
    • 1 łyżka oleju kokosowego
    • 3 łyżki pestek dyni
    • sól
    • pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Krewetki oczyść z pancerza. Pozbądź się ciemnej nitki (jelita). Brukselki obierz z zewnętrznych liści i ugotuj al dente. Pokrój czosnek i chili.

Na patelni rozgrzej olej. Dodaj czosnek, chili oraz pastę curry. Smaż chwilkę. Dodaj mleczko kokosowe, krewetki, pokrojone na pół pomidorki oraz jarmuż. Smaż 5-6 minut, często mieszając. Dodaj brukselkę, sok z 1/2 limonki i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz imbirem.

Danie podawaj posypane pestkami dyni, natką pietruszki oraz z plasterkami limonki.