Krewetki tygrysie zawijane w boczku

Krewetki tygrysie zawijane w boczku

  • 00:15
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​300 g krewetek BT 31-40 bez pancerza z ogonkiem
    • 5 plasterków boczku
    • 2 ząbki czosnku
    • 20 ml oliwy z oliwek
    • 30 g masła
    • 1/2 pęczka natki pietruszki
    • 1 gałązka tymianku
    • 1 cytryna
    • 100 g sosu z grillowanej papryki
    • przyprawa: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Krewetki rozmroź najlepiej zostawiając je w misce i w lodówce na całą noc. Po odmrożeniu krewetki odciśnij z wody i przełóż do miski. Przypraw solą (bardzo delikatnie) i pieprzem oraz sokiem z połowy cytryny. Obierz czosnek i posiekaj. Dodaj do krewetek. Natkę pietruszki umyj i drobno pokrój. Wymieszaj z krewetkami.

Plasterki boczku pokrój wzdłuż na 3 paski. Każdy pasek przetnij na pół i owiń pojedynczo krewetki. Zepnij po trzy sztuki wykałaczką. Na patelni rozgrzej oliwę i jak tylko będzie gorąca włóż zawinięte krewetki. Smaż z każdej strony aż zmienią kolor na jasny pomarańczowy. Następnie dodaj tymianek i masło i jeszcze chwilę podduś. Na koniec przypraw świeżym pieprzem całe danie. Na talerzu dekoracyjnie rozprowadź sos z grillowanej papryki a na nim ułóż krewetki. Cytrynę przekrój na ćwiartki i ułóż obok krewetek.


Komentarze