Krewetki w cieście

Krewetki w cieście

  • 00:30
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 20 krewetek
    • 1 szkl. oleju do smażenia krewetek

    Ciasto:

    • 5 łyżek mąki pszennej
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżki oleju
    • 1 jajko
    • kilka łyżek wody
    • szczypta proszku do pieczenia
    • przyprawy: sól

    Marynata do krewetek:

    • kilka łyżek sosu rybnego lub sojowego
    • 1-2 łyżki wina ryżowego
    • 1 mała cebula wyciśnięta przez wyciskarkę do czosnku
    • ok. 3 cm korzenia imbiru (startego)

    Sos słodko-kwaśny:

    • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 1 łyżka sosu chilli
    • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
    • 2 łyżki octu ryżowego
    • 2 łyżeczki cukru
    • 2 łyżki oleju sezamowego
    • świeża kolendra do smaku
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Krewetki oczyść ze skorupek. Jeśli masz świeże, umyj je pod bieżącą wodą i przelej wrzątkiem. Zostaw do odcedzenia.

Przygotuj ciasto: wymieszaj ze sobą dwie mąki, dodaj proszek do pieczenia, olej, jajko, wodę (ciasto powinno być odrobinę gęstsze niż na naleśniki). Całość dokładnie wymieszaj i lekko posól, następnie odstaw na chwilę na bok.

Przygotuj sos słodko-kwaśny: koncentrat pomidorowy podgrzej w garnuszku wraz z olejem sezamowym. Następnie dodaj sos chilli, cukier, ocet i przyprawy. Chwilkę zagotuj i przelej do miseczki.

Przygotuj marynatę do krewetek: cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i wyciśnij przez wyciskarkę do czosnku. Dodaj do niej starty imbir, sos rybny (lub sojowy) i wino ryżowe. Składniki marynaty wymieszaj ze sobą i dodaj do niej krewetki. Maceruj PORADA KONTEKSTOWA - MACEROWANIE je ok. 15 minut.

W woku lub na patelni rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Krewetki obtocz w cieście i wrzuć na głęboki olej (powinny w nim pływać). Smaż je na rumiano ok. 1,5 minuty. Podawaj z sosem słodko-kwaśnym.


Komentarze