Krewetki w cieście francuskim

Krewetki w cieście francuskim

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 30 dag krewetek królewskich
    • jeden płat gotowego ciasta francuskiego
    • oliwki bez pestek z papryką
    • bazylia świeża
    • trochę skondensowanego mleka lub białko z jajka do posmarowania kopertki
    • sezam do posypania
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Krewetki posypać pieprzem, skropić cytryną i wstawić do lodówki na 10 min. W tym czasie odsączyć oliwki, przygotować listki świeżej bazylii. Ciasto rozłożyć, pokroić na małe kwadraty – powinno być ok. 20 z jednego płata ciasta. Na mały kwadracik kładziemy krewetki z oliwką i listkiem bazylii i składamy jak kopertę. Przed pieczeniem smarujemy kopertki skondensowanym mlekiem lub białkiem z jajka i posypujemy sezamem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku, ok. 1/2 godz. w 180 stopniach. Po wyjęciu posypujemy czerwoną słodką papryką. Podawać z czystym barszczem.


Komentarze