Krewetki w sosie mandarynkowym

Krewetki w sosie mandarynkowym

  • 00:45
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 18 dużych ogonów różowych krewetek
    • 500 g mandarynek
    • łyżka listków świeżej kolendry
    • 25 ml likieru pomarańczowego
    • 70 g masła
    • 1 pomarańcza
    • 1 cebula szalotka
    • sól
    • cukier
    • pieprz biały
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Cebule obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na 1 łyżce masła. Pomarańczę myjemy i ścinamy z niej cienką warstwę skórki, którą kroimy na bardzo cienkie paseczki. Odcinamy warstwę białej skóry i wycinamy cząstki miąższu spomiędzy błonek.

Z mandarynek wyciskamy sok, wlewamy z likierem do usmażonej cebuli.

Gotujemy sos, aż osiągnie konsystencję syropu. Przecedzamy przez sito, odciskając mocno cebulę. Dodajemy do sosu pozostałe masło, skórkę pomarańczową i cząstki miąższu. Podgrzewamy i doprawiamy solą, pieprzem i taką ilością cukru, żeby nie był kwaśny.

Jeśli krewetki są w skorupkach, obieramy je, płuczemy i osuszamy z wody. Dodajemy je do sosu i podgrzewamy ok. 3 min. Na gorących talerzach rozkładamy krewetki i cząstki pomarańczy. Polewamy sosem i posypujemy listkami kolendry. Podajemy z ryżem wymieszanym po ugotowaniu z 2 łyżkami masła.


Komentarze