Krewetki z jarmużem, brokułem i pestkami dyni

Krewetki z jarmużem, brokułem i pestkami dyni

  • 01:00
  • 1 porcja
  • 375 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 150 g średnich krewetek (mrożonych)
    • garść jarmużu
    • 1/4 brokułu
    • 1 mała papryczka chili
    • 1 cm imbiru
    • 2 łyżki pestek dyni
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj marynatę do krewetek. Pokrój chili w drobną kostkę. Jeżeli nie chcesz, by danie było zbyt pikantne, pozbądź się pestek z papryczki. Obierz imbir i pokrój w drobniutką kostkę. Połącz warzywa z sokiem z cytryny, oliwą, szczyptą soli i pieprzem. Całość wymieszaj.

Krewetki wyciągnij dzień wcześniej z zamrażalnika i rozmroź, kładąc je w lodówce na dolnej półce. Każdą rozmrożoną krewetkę natnij od wewnętrznej strony i wyciągnij jelito (czarna nitka). Krewetki połącz z marynatą i odstaw na 30 minut. Po tym czasie rozgrzej patelnię. Przełóż na nią krewetki z marynatą, smaż i mieszaj do momentu, aż cały płyn odparuje (5–6 minut).

W międzyczasie odetnij zgrubiałe części w jarmużu. Ugotuj jarmuż i brokuł na parze (ok. 10 minut). Pestki dyni podpraż na suchej patelni. Danie podawaj posypane pestkami dyni.


Komentarze