Krewetki z sosem jogurtowym curry

Krewetki z sosem jogurtowym curry

  • 00:25
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g obranych krewetki black tiger (rozmiar 16/20)
    • 150 g jogurtu naturalnego typu greckiego
    • 50 ml mleka kokosowego
    • 1 łyżka oleju sezamowego
    • 1 łyżeczka curry
    • 1/2 cytryny
    • 1 ząbek czosnku
    • 2-3 gałązki koperku
    • 2 łyżki oliwy
    • rukola
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Jeżeli masz zamrożone krewetki, wstaw je do zimnej wody, a następnie odsącz i odciśnij na kuchennym papierowym ręczniku.

Przygotuj marynatę: w misce wymieszaj sok z cytryny z oliwą. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj posiekany ząbek czosnku i koperek. Krewetki wymieszaj z przyprawami i odstaw na kilka minut do zamarynowania.

Przygotuj sos jogurtowy: w miseczce wymieszaj mleko kokosowe z curry i jogurtem typu greckiego. Przypraw solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzej olej sezamowy, osącz krewetki z marynaty i smaż, aż całe zmienią kolor na różowy. Następnie podlej krewetki marynatą i jeszcze podsmaż do wyparowania płynu.

Na talerzykach rozłóż liście rukoli. Na każdą porcję sałaty nałóż sos jogurtowy i dwie krewetki. Do dekoracji możesz użyć plasterki cytryny.


Komentarze