Krokieciki ziemniaczane

Krokieciki ziemniaczane

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 płat wafla tortowego (nie okrągłego)
    • ok. 600 g ziemniaków
    • 1–2 łyżki masła
    • 1–2 średnie cebule
    • kilka łyżek mleka lub 2 łyżki kwaśnej śmietany
    • ulubione przyprawy i zioła do smaku

    Panierka:

    • 1–2 jajka
    • mąka
    • bułka tarta (najlepiej drobna)
    • ewentualnie ziarna sezamu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, ugnieść lub przecisnąć przez praskę. Do ugniecionych ziemniaków dodać mleko lub śmietanę, podsmażoną cebulkę oraz przyprawy (polecam przyprawę do ziemniaków, gałkę muszkatołową oraz odrobinę mieszanki ziół prowansalskich). Dokładnie wymieszać.

Ciepłą masę ziemniaczaną rozsmarować równo na waflu i zostawić na ok. 10 min.

Gdy wafel zmięknie, zwinąć jak roladę. Pokroić na ok. 1,5–2 cm plastry. Każdy plaster panierować w mące, rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej z dodatkiem sezamu.

Smażyć krokieciki na złoto z obu stron, na oleju lub klarowanym maśle (plastry na patelni powinny być zanurzone co najmniej do połowy wysokości). Podawać z surówką jako dodatek do mięs zamiast tradycyjnych ziemniaków lub jako samodzielne danie, np. z sosem pieczarkowym. Smacznego!


Komentarze