Krokiety z dorsza z pikantnym sosem ananasowym

Krokiety z dorsza z pikantnym sosem ananasowym

  • 01:30
  • 20 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg dorsza bez skóry
    • 500 g ziemniaków
    • 1 cebula
    • 1 łyżka masła
    • 1 jajko
    • garść świeżej kolendry
    • garść świeżej pietruszki
    • sól
    • pieprz
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • 1-3 łyżki mąki
    • panierka panko
    • olej do głębokiego smażenia

    Na sos:

    • 5 plastrów ananasa z puszki
    • 3/4 szklanki zalewy z ananasów
    • 4 ząbki czosnku
    • 2 papryczki chili
    • 1 płaska łyżeczka soli
    • 2 łyżki octu ryżowego
    • 4 łyżki cukru brązowego
    • 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
    • 150 ml wody
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Maria Banach

Słowo od autora

Żeby faktycznie poczuć trochę ciepła, trzeba się czymś rozgrzać! Podawane na ciepło krokiety z dorsza z pikantnym sosem ananasowym z nutą chili świetnie sobie z tym zadaniem poradzą. Pyszna imprezowa przekąska rodem z tropików!

Autor: Maria Banach, gruszkazfartuszka.pl

  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę siekamy i podsmażamy na łyżce masła. Rybę, usmażoną cebulę oraz ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa.

Dodajemy jajko, posiekane zioła, sól, pieprz i sok z cytryny. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Dodajemy po trochu mąki – masa powinna mieć taką konsystencję, by można było ją formować w dłoniach.

Z masy rybnej formujemy kulki wielkości piłki golfowej. Obtaczamy je w panierce panko i smażymy partiami w rozgrzanym oleju, aż nabiorą złoto-brązowego koloru.

Usmażone krokiety odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.

Chili pozbawiamy gniazd nasiennych. Chili i czosnek drobno siekamy. Przekładamy do blendera. Dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa wraz z zalewą. Do kielicha blendera dodajemy sól, ocet i cukier. Całość miksujemy razem i przelewamy do rondelka.

Zmiksowane składniki zagotowujemy. Skrobię mieszamy z wodą i wlewamy do gotującego się sosu, szybko mieszając. Gdy sos zgęstnieje, zdejmujemy go z ognia.

Krokiety serwujemy z ciepłym sosem.


Komentarze