Krokiety z mięsem

Krokiety z mięsem

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 1 szkl. mleka
    • 1 jajko
    • 1 szkl. mąki
    • 1/2 szkl. wody
    • przyprawy: sól

    Farsz:

     

    3

    • ok. 300 g ugotowanego mięsa (np. z rosołu)
    • 1 duża cebula
    • 3 łyżki oleju
    • przyprawy: sól, pieprz

    Do panierowania:

    • 2 jajka
    • 1/2 szkl. bułki tartej
    • olej do podsmażania krokietów
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj ciasto: mleko rozmieszaj z jajkami i wodą, dodaj mąkę, szczyptę soli i wszystko zmiksuj. Ciasto odstaw na 20 min, aby odpoczęło. Po tym czasie ponownie je wymieszaj.

Patelnię posmaruj olejem, najlepiej nasącz ręcznik papierowy olejem i posmaruj nim patelnię. Ciasto wlewaj na patelnię łyżką do zupy, rozprowadź na całej powierzchni i smaż z obu stron, aż się zarumienią. Naleśniki odkładaj na talerz, jeden na drugim.

Przygotuj nadzienie: mięso oddziel od kości, jeśli jest taka potrzeba i zmiel (do mięsa możesz też dodać warzywa z rosołu). Drobno pokrojoną cebulę podsmaż na 1 łyżce oleju, dopraw solą i pieprzem, dodaj do zmielonego mięsa i wymieszaj.

Na środek naleśników kładź nadzienie, następnie boki zwijaj do środka, a potem całość w rulon. Panieruj PORADA KONTEKSTOWA - PANIEROWANIE naleśniki najpierw w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej. Olej rozgrzej na patelni i smaż naleśniki na rumiano. Podawaj np. z czystym barszczem czerwonym.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze