Krokiety z tuńczyka po hiszpańsku

Krokiety z tuńczyka po hiszpańsku

  • 01:00
  • 5 porcji
  • 428 kcal
  • Prosty

Składniki

    • ​3 łyżki masła
    • 1 małej cebuli
    • 4 łyżki mąki
    • 250 ml mleka
    • 400 g tuńczyka z puszki (po odsączeniu)
    • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
    • świeżo zmielony biały pieprz
    • 2 jajka
    • 200 g bułki tartej
    • olej słonecznikowy do smażenia
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

W rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulę, szklimy ją, nie rumieniąc. Wsypujemy mąkę i mieszając, robimy białą zasmażkę.

2

Zdejmujemy naczynie z ognia i cały czas mieszając, wlewamy stopniowo mleko, by nie powstały grudki.

3

Stawiamy naczynie na ogniu, mieszając zagotowujemy sos, by zgęstniał, doprawiamy solą, gałką muszkatołową i białym pieprzem.

4

Zdejmujemy z ognia, dodajemy dokładnie odcedzonego tuńczyka, mieszamy, a gdy całość wystygnie, wstawiamy na kilka godzin do lodówki, by masa całkowicie zastygła.

5

Wilgotnymi dłońmi formujemy krokiety, panierujemy PORADA KONTEKSTOWA - PANIEROWANIE je w bułce tartej, rozbitych z odrobiną wody jajkach i ponownie w bułce tartej. Smażymy w głębokim tłuszczu z obu stron na rumiano, podajemy.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze