Królewski pasztet z żurawiną i pistacjami

Królewski pasztet z żurawiną i pistacjami

  • 02:05
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1/2 kg wieprzowiny bez kości
    • 1/2 kg wołowiny bez kości
    • 250 g boczku
    • 250 g wątróbki wieprzowej
    • 3 listki laurowe
    • 5 ziarenek ziela angielskiego
    • 5 ziarenek pieprzu czarnego
    • tymianek, sól, pieprz, estragon, gałka muszkatołowa
    • 2 cebule
    • 1 czerwona papryka
    • 1 sucha bułka
    • 3 jajka
    • 30 ml koniaku
    • 100 g suszonej żurawiny
    • 50 g niesolonych pistacji
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Wieprzowinę, wołowinę i boczek kroimy w mniejsze kawałki i obsmażamy na patelni. Przekładamy do garnka, dodajemy ziarna pieprzu, liście laurowe, ziele angielskie, łyżeczkę tymianku, sól i zalewamy gorącą wodą. Woda ma zakrywać mięso. Gotujemy na wolnym ogniu około 1 godziny, aż mięso będzie miękkie. Wątróbkę gotujemy oddzielnie około 5 minut.

Cebulę obieramy, dzielimy na ćwiartki. Paprykę kroimy na pół, czyścimy. Cebulę i paprykę układamy na blasze, delikatnie kropimy oliwą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Kiedy papryka przestygnie, zdejmujemy z niej skórkę. W wodzie pozostałej z gotowania mięsa namaczamy suchą bułkę. Przy pomocy maszynki mielimy mięso trzykrotnie wraz z namoczona bułką. Przy trzecim mieleniu dodajemy upieczone cebule i paprykę. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do masy. Dokładnie wyrabiamy, dodajemy koniak, żurawinę, pistacje i doprawiamy solą, świeżo mielonym, pieprzem, tymiankiem, estragonem i gałką muszkatołową. Białka ubijamy na sztywno, łączymy delikatnie z masą.

Prostokątną formę natłuszczamy, wysypujemy bułką tartą i napełniamy masą do 2/3 wysokości. Pieczemy w temp. 200 stopni 45–60 minut.


Komentarze