Królewski sernik z owocami

Królewski sernik z owocami

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Trudny

Składniki

    Ciasto:

    • 3 szklanki mąki
    • 1 kostka margaryny
    • 5 żółtek
    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 3/4 szklanki cukru

    Masa serowa:

    • 1 kg białego sera dobrze zmielonego
    • 2 całe jajka
    • 2 budynie śmietankowe bez cukru
    • 1 szklanka cukru pudru
    • 1 kostka tłuszczu

    Masa bezowa:

    • białka z jajek użytych do ciasta
    • 1 szklanka cukru

    Owoce:

    • puszka lub dwie owoców w syropie własnym – ananasów, brzoskwiń lub moreli
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ciasto na sernik: wszystkie składniki na ciasto zagnieść dokładnie, podzielić na 3 części – 1 z nich zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki. Masa serowa: cukier utrzeć dokładnie z cukrem przy pomocy drewnianej gałki. Ucierając, dodawać stopniowo jajka, ser oraz proszek budyniowy.

Masa bezowa: białka z jajek użytych do przygotowania ciasta ubić z dodatkiem jednej szklanki cukru. Dwiema pozostałymi niezamrożonymi częściami ciasta wykleić blachę.

Gotową masę serową wyłożyć na ciasto. Na masie serowej ułożyć odsączone owoce – pokrojone na cząstki morele, brzoskwinie lub ananasa. Lekko wcisnąć je w masę.

Masę bezową wyłożyć na owoce. Zetrzeć na wierzch zamrożoną część ciasta.

Sernik wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 100 stopni i od razu zwiększyć ją do 180 stopni. Ciasto należy piec około 1 godzinę.


Komentarze