Królik cytrynowo-tymiankowy

Królik cytrynowo-tymiankowy

  • 01:30
  • 6 porcji
  • 307 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 królik
    • 4–6 ząbków czosnku
    • 1 cebula
    • 2 gałązki świeżego tymianku 
    • 1 liść laurowy
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • skórka z 1 cytryny (bez białych części)
    • 250 ml białego wytrawnego wina
    • sól
    • świeżo mielony biały pieprz
    • mąka do panierowania
    • olej do smażenia
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Podzieloną na części tuszkę królika wkładamy do miski, dodajemy posiekany czosnek, pokrojoną w półplasterki cebulę, listki tymianku, liść laurowy, sok z cytryny, wino oraz pokrojoną w paseczki skórkę z cytryny – wcześniej dokładnie wyszorowanej. Całość przykrywamy, odstawiamy w chłodne miejsce i marynujemy PORADA KONTEKSTOWA - MARYNOWANIE przez minimum 6 godzin, najlepiej przez noc.

2

Królika wyjmujemy z marynaty i czyścimy z jej składników, suszymy ręcznikiem papierowym, solimy i pieprzymy, marynatę odstawiamy.

3

Doprawionego królika panierujemy w mące.

4

Mięso smażymy na oleju na patelni ze wszystkich stron, aż będzie rumiany, usmażone kawałki wkładamy do rondla z zagotowaną marynatą, całość dusimy na niewielkim ogniu 35–40 min. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podajemy np. z ryżem.


Komentarze