Królik marynowany po hiszpańsku

Królik marynowany po hiszpańsku

  • 01:30
  • 3 porcje
  • 2630 kcal
  • Prosty

Składniki

    • 1 królik
    • 6 ząbków czosnku
    • 1 cebula
    • 2 gałązki świeżego tymianku
    • 1 liść laurowy
    • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
    • 250 ml białego wytrawnego wina
    • kilka kawałków skórki z cytryny (bez białych części)
    • sól
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • mąka do panierowania
    • olej roślinny lub oliwa do smażenia
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Tuszkę królika dzielimy na części, pieprzymy. 

2

Przekładamy do miski, dodajemy drobno posiekane czosnek i cebulę, liść laurowy, listki tymianku, sok z cytryny i skórkę oraz białe wino. Szczelnie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 6 godz. (najlepiej na noc).

3

Wyjmujemy mięso z marynaty, odsączamy i dokładnie wycieramy papierowym ręcznikiem.

4

Solimy, panierujemy PORADA KONTEKSTOWA - PANIEROWANIE w mące.

5

Na średnim ogniu smażymy na oleju na patelni, lekko rumieniąc każdy kawałek ze wszystkich stron, usmażone kawałki przekładamy do garnka. Całość zalewamy zagotowaną marynatą, dusimy na małym ogniu ok. 40 min, ewentualnie podlewając w trakcie duszenia odrobiną wody, podajemy.

 


Komentarze