Królik pieczony w śliwkowo-korzennym sosie z brukselką

Królik pieczony w śliwkowo-korzennym sosie z brukselką

  • 02:30
  • 2 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 2 szt. skoków z królika
    • 300 g brukselki
    • 1 główka czosnku
    • 1 cebula
    • 1/2 marchewki
    • 30 g selera (korzeń)
    • 40 g pietruszki (korzeń)
    • 50 g suszonych śliwek
    • 40 g gorzkiej czekolady
    • 20 ml oliwy z oliwek
    • 400 ml bulionu drobiowego
    • 1 gwiazdka anyżu
    • 150 ml śmietany 30%
    • 40 g masła
    • szczypta sody kuchennej
    • przyprawy: sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Skoki królika umyj dobrze pod bieżącą wodą i osusz w ręczniku papierowym. Przełóż na ceramiczną formę do pieczenia. Przypraw solą i pieprzem. Obierz warzywa i pokrój w średniej wielkości kostkę. Cebulę i czosnek również pokrój w podobnej wielkości kawałki. Obsyp obficie mięso w formie. Polej całość oliwą. Dopiero teraz włóż gwiazdkę anyżu i wstaw do pieczenia w temp. 160°. Jak tylko wierzch się zrumieni, podlej królika niewielką ilością bulionu. Kontroluj poziom sosu podczas pieczenia. Ważne jest to, by mięso było zawsze do połowy w sosie. Jak tylko zmięknie (po ok. 1 godzinie), dodaj suszone śliwki i piecz jeszcze do zrumienienia.

Brukselki umyj i natnij na krzyż od strony głąba. Wtedy ugotują się równomiernie. Wstaw ok. 1,5 litra wody z dodatkiem soli i szczyptą sody kuchennej. Pomoże ona brukselkom zachować piękny zielony kolor. Jak tylko zmiękną (po ok. 10 minutach), przełóż je do naczynia i wymieszaj z surowym masłem. Przypraw jeszcze ewentualnie solą, świeżym pieprzem i gałką muszkatołową. Wyjmij mięso z formy i ułóż na półmisku, aby odpoczęło. W tym czasie przelej sos z warzywami i śliwkami do garnka. Zagotuj i dodaj śmietankę. Dopiero na sam koniec dodaj 4 kostki gorzkiej czekolady, aby zagęścić sos. Będzie miał bardzo aksamitną konsystencję. Polej mięso aromatycznym sosem i dookoła ułóż dekoracyjnie maślane brukselki.


Komentarze