Królik w czerwonym winie z ziemniakami i marchewką

Królik w czerwonym winie z ziemniakami i marchewką

  • 01:45
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 tuszka królika (ok. 1,3 kg)
    • 200 ml czerwonego wina wytrawnego
    • 2 jabłka (np. szara reneta)
    • 1 czerwona cebula
    • świeży tymianek
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 4 łyżki oleju
    • sól
    • pieprz

    Dodatkowo:

    • 700 g młodych ziemniaków
    • 2 średnie marchewki
    • 4 łyżki oleju
    • świeży tymianek
    • sól
    • pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Podziel królika na części. Przypraw solą i pieprzem. Obtocz w mące. Rozgrzej na patelni olej i obsmaż mięso. Zdejmij królika z patelni i przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj pokrojone jabłka i smaż chwilę.

Przełóż zawartość patelni do brytfanny. To samo zrób z mięsem. Dodaj wino, ok. 1 l wody oraz 3 łyżki tymianku. Przełóż mięso do piekarnika i piecz przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180°C.

Wyszoruj młode ziemniaki. Marchew pokrój na ok. 0,5 cm plasterki. Zblanszuj ziemniaki i marchewkę (przez ok. 10 minut). Odcedź warzywa. Dodaj do nich olej, sól, pieprz, tymianek i wymieszaj. Przełóż na blaszkę i piecz obok mięsa, kilkakrotnie mieszając. Podawaj na ciepło z wiosenną sałatką.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy