Królik w pomidorowej potrawce

Królik w pomidorowej potrawce

  • 01:30
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • królik ok. kilograma
    • pomidory całe puszka
    • 10 małych świeżych cebulek
    • 2 ząbki czosnku
    • 100 ml białego wina
    • ziele angielskie, liście laurowe, bazylia, oregano
    • po pół łyżeczki soli i cukru
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Królika myjemy i kroimy na porcje dowolnej wielkości. Szykujemy gar, wlewamy olej z oliwek i podgrzewamy, wkładamy królika, obsmażamy i dodajemy posiekany czosnek, ziele angielskie, liście laurowe. Podlewamy winem i dusimy pod przykryciem. W miedzyczasie szykujemy pomidory: wyciągamy z puszki rozgniatając je, następnie dodajemy po pół łyżeczki bazylii, oregano, soli i cukru, dokładnie mieszając. Od czasu do czasu podlewamy królika winem lub odrobiną wody. Gdy mięso będzie już miękkie, dodajemy przyprawione pomidory i małą cebulkę. Wszystko dusimy jeszcze ok. 10 minut. Podajemy z chrupkim pieczywem. Smacznego!


Komentarze