Królik w sosie musztardowym

Królik w sosie musztardowym

  • 01:30
  • 1 porcja
  • 350 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 królik
    • 1 łyżka mąki
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżka oliwy
    • 2 szalotki 
    • 100 ml białego wytrawnego wina
    • 150 ml bulionu
    • 1 gałązka tymianku 
    • 1 liść laurowy
    • 2 łyżki ostrej musztardy dijońskiej
    • 100 ml słodkiej śmietanki
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Tuszkę królika dzielimy na kawałki, każdy oprószamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące.

2

Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą, rumienimy królika ze wszystkich stron.

3

Dodajemy pokrojone na kawałki szalotki, wlewamy wino i na mocnym ogniu odparowujemy je.

4

Gdy prawie w całości wyparuje, dodajemy tymianek, liść laurowy, wlewamy bulion i dusimy na wolnym ogniu, aż mięso zmięknie.

5

Wyjmujemy kawałki królika na półmisek i odstawiamy w ciepłe miejsce. Sos przecedzamy, dodajemy śmietankę wymieszaną z musztardą, ewentualnie doprawiamy do smaku. Zagotowujemy, polewamy sosem mięso na półmisku i podajemy.


Komentarze