Kruche babeczki z marakujowym kremem

Kruche babeczki z marakujowym kremem

  • 00:40
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    Kruche ciasto:

    • 100 g zimnego masła
    • 1 żółtko
    • 175 g mąki
    • 15 g cukru pudru

    Krem:

    • miąższ z 2 marakui
    • 250 ml soku z jabłek
    • 50 g białej czekolady
    • 150 g miękkiego masła
    • 1 op. budyniu waniliowego bez cukru
    • 20 g cukru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Masło posiekaj z mąką na stolnicy. Dodaj żółtko i zagnieć gładkie ciasto. W razie potrzeby możesz dodać jedną lub dwie łyżki wody. Wyrobione ciasto zawiń w folię i włóż na godzinę do lodówki. Po tym czasie nastaw piekarnik na 180°C i wyciągnij ciasto z lodówki.

Formę na małe babeczki wysmaruj masłem. Rozwałkuj ciasto na ok. 2 mm grubości i używając szklanki, powycinaj z niego kółka. Kółkami z ciasta wylep foremki na babeczki. Nakłuj spód babeczek widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut. Upieczone babeczki powinny mieć jasny złoty kolor. Upieczone babeczki wystudź.

Wymieszaj w kubeczku 50 ml soku jabłkowego z miąższem z marakui, budyniem i cukrem. Pozostały sok zagotuj. Do gorącego soku wlej sok z marakują i budyniem. Cały czas mieszając, doprowadź do zagotowania masy, po czym zdejmij ją z ognia i wystudź.

Utrzyj mikserem masło na puch. Dalej ucierając dodawaj po łyżce wystudzonej masy marakujowej. Po dodaniu całego budyniu przełóż krem do szprycy i włóż na 20 minut do lodówki. W tym czasie zetrzyj na tarce białą czekoladę.

Schłodzony krem nakładaj szprycą na wystudzone babeczki. Przed podaniem posyp babeczki startą biała czekoladą.


Komentarze