Kruche choineczki

Kruche choineczki

  • 01:00
  • 12 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 125 g margaryny
    • 1 jajko
    • 400 g mąki
    • 120 g cukru pudru
    • 190 ml płynnego miodu
    • 20 g kakao
    • 1 op. przyprawy do pierników
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Lukier:

    • 4 białka
    • 480 g cukru pudru
    • kolorowe cukrowe perełki

     

zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Wymieszaj mąkę z pozostałymi suchymi składnikami ciasta. Następnie dodaj do mąki margarynę i posiekaj. Dodaj miód i jajko. Zagnieć gładkie ciasto. Zawiń je w folię i schowaj na 30 minut do lodówki.

2

Rozwałkuj ciasto na placek grubości pół centymetra. Foremkami tego samego kształtu, ale o różnych wielkościach wytnij ciasteczka (po 15-20 z każdego rozmiaru). Wycięte ciasteczka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku od 4 (najmniejsze) do 8 (największe) minut.

3

Przygotuj lukier. Przesiej cukier puder. Jedno białko zacznij ubijać na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo 120 g cukru pudru. Ucieraj, aż powstanie gęsty lukier. Dopiero po zużyciu jednej porcji lukru utrzyj następną. W przeciwnym razie lukier może zastygnąć w szprycy zanim skleisz wszystkie choinki.

4

Przełóż lukier do szprycy (lub po prostu do woreczka z odciętym narożnikiem). Na największe pierniczki nałóż grubą warstwę lukru. Przykryj lukier mniejszymi pierniczkami. Znowu nałóż lukier i przykryj go jeszcze mniejszymi pierniczkami. Ostatnie, najmniejsze gwiazdki przyklej pionowo. Do lepkiego jeszcze lukru przyklej cukrowe kuleczki.


Komentarze