Kruche ciasteczka serowe

Kruche ciasteczka serowe

  • 00:40
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 250 g sera żółtego
    • 200 g miękkiego masła
    • 250 g mąki pszennej
    • suszone zioła: bazylia, oregano
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ser żółty zetrzyj na drobnej tarce. Mąkę wysyp na stolnicę i wyłóż na nią masło, starty ser i przyprawy. Zagniatając, wymieszaj składniki. Kiedy się połączą, zawiń ciasto w folię i schowaj na 30 minut do lodówki. W czasie kiedy ciasto się chłodzi, nastaw piekarnik z termoobiegiem na 190° i przygotuj dwie blachy, wykładając je papierem do pieczenia.

Schłodzone ciasto wyciągnij z lodówki i włóż pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej. Rozwałkuj ciasto na grubość 4-5 mm. Foremkami wycinaj ciasteczka i układaj je na blasze zachowując odstępy między ciasteczkami ok. 2 cm. Skrawki ciasta zagnieć, ponownie rozwałkuj i wytnij ciasteczka. Czynność powtarzaj do zużycia całego ciasta. Zapełnione blaszki wstawiaj pojedynczo do nagrzanego piekarnika na 15–20 min. Gotowe ciasteczka powinny mieć złoty kolor.


Komentarze