Kruche ciasteczka z musem malinowo-brzoskwiniowym

Kruche ciasteczka z musem malinowo-brzoskwiniowym

  • 02:00
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 100 g zimnego masła 
    • 100 g gęstej kwaśnej śmietany 
    • 1 surowe żółtko 
    • 220 g mąki pszennej 
    • 1 łyżka cukru pudru 
    • szczypta soli 

    Mus:

    • 150 g malin 
    • 2 brzoskwinie 
    • 1 łyżka cukru 
    • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny 
    • 2 łyżki soku jabłkowego

     

zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Masło posiekaj z mąką i cukrem pudrem. Dodaj śmietanę, żółtko, sól i zagnieć szybko gładkie ciasto. Zawinięte w folię ciasto schowaj do lodówki na pół godziny.

2

Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 2 mm. Foremką do ciastek wytnij ciasteczka w kształcie kwiatka.

3

Ułóż ciastka w foremce na babeczki, dociskając ciasto do dna foremki. Na dno ciasteczek możesz wysypać po kilka ziaren suchego grochu, wtedy podczas pieczenia ciasto nie będzie się wybrzuszać. Wstaw ciasteczka do nagrzanego do 180° piekarnika, piecz do momentu, aż ciasteczka nabiorą lekko złotego koloru.

4

Brzoskwinie obierz ze skórki i wypestkuj. Zmiksuj razem z malinami.

5

Żelatynę zalej sokiem jabłkowym. Zmiksowane owoce zagotuj z cukrem, w gorących rozpuść namoczoną żelatynę.

6

Przestudź mus i napełnij nim ciasteczka.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze