Kruche ciasteczka z ziarnami, imbirem i melasą

Kruche ciasteczka z ziarnami, imbirem i melasą

  • 00:40
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 250 g mąki
    • 100 g cukru pudru
    • 115 g masła
    • 1 jajko
    • 1/4 skórki z cytryny
    • 10 g korzenia imbiru
    • po 50 g ziaren dyni i słonecznika
    • 20 g melasy
    • cukier puder do posypania przed pieczeniem
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Masło pokrój z mąką w misce lub na stolnicy, dodaj jajko, cukier i melasę. Imbir obierz i zetrzyj do składników ciasta. Zagnieć szybko składniki na gładkie ciasto. Następnie zwiń w rulon i zawiń w folię spożywczą i odstaw do schłodzenia do lodówki na ok. 30 minut.

Nasiona rozsyp na talerzyki, powyjmuj ewentualne łuski. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°. Wyjmij ciasto z lodówki i odwiń z folii, przesyp mąką pszenną i odcinaj medaliony grubości 2 cm. Każdą porcję ciasta połóż na ziarnach i mocno dociśnij, rozpłaszczając na grubość ok. 0,5 cm. Ciastka ułóż na papierze do pieczenia. Każdą sztukę posyp cukrem pudrem.

Ciasteczka wstaw do pieczenia na ok. 20–25 minut. Będą gotowe, jeśli po odwróceniu spód będzie równo wypieczony i zrumieniony. Wyjmij ciastka z pieca i ostudź na kratce kuchennej, aby zachować cyrkulację powietrza tak, aby pozostały one chrupiące. Ciastka do szkoły możesz pakować do pojemnika na śniadanie lub owinąć w papier śniadaniowy.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze