Kruche ciastko z lodami i gorącym sosem malinowym

Kruche ciastko z lodami i gorącym sosem malinowym

  • 01:40
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 85 g zimnego masła
    • 1 jajko
    • 200 g mąki pszennej
    • 100 g cukru
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • szczypta soli
    • 1 l lodów śmietankowych

    Sos malinowy:

    • 500 g malin + dodatkowe 125 g
    • 3 łyżki brązowego cukru
    • ziarenka z 1/2 laski wanilii
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Masło i cukier posiekaj z mąką, solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj jajko oraz cynamon i zagnieć szybko gładkie ciasto. Zawiń je w folię i schowaj na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotuj sos malinowy. 500 g malin zagotuj z cukrem. Kiedy cukier rozpuści się całkowicie, przetrzyj sos przez sitko. Powstały mus zagotuj jeszcze raz, po czym dodaj do niego pozostałe świeże maliny i wanilię. Zdejmij sos z ognia i odstaw.

2

Schłodzone ciasto rozwałkuj cienko i wytnij z niego 24 prostokąty (mniej więcej 6x4 cm). Prostokątne ciasteczka nakłuj widelcem i wstaw na 5-6 min do piekarnika nagrzanego do 180°C. Upieczone ciastka wystudź na metalowej kratce.

3

Na wystudzone ciasteczko nałóż porcje lodów i przykryj drugim ciastkiem. Podgrzej sos malinowy i polej nim deser. Podaj od razu.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze