Kruche ciasto z jabłkami i bezą

Kruche ciasto z jabłkami i bezą

  • 02:00
  • 10 porcji
  • 464 kcal
  • Trudny

Składniki

    Ciasto:

    • 1¼ szklanki mąki
    • 2 łyżki cukru pudru
    • ½ kostki masła
    • szczypta soli

    Masa:

    • 1½ szklanki cukru
    • ¼ szklanki mąki
    • 6 żółtek
    • 1 szklanka śmietanki kremówki
    • 5 szklanek obranych, pokrojonych w kostkę jabłek
    • szczypta soli
    • cynamon wedle uznania

    Beza:

    • 6 białek
    • ½ szklanki cukru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy

Słowo od autora

Najlepiej użyć winnych, lekko kwaskowych jabłek, na przykład odmiany elstar. W ten sam sposób można przygotować placek z innymi owocami, jeśli jednak są one bardzo soczyste, jak np. truskawki, należy posypać je łyżką mąki ziemniaczanej, która wchłonie nadmiar soku, a następnie łączyć je z masą.

  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Mąkę z cukrem, solą i masłem wykładamy na stolnicę, siekamy razem, a potem rozcieramy palcami na kruszonkę. Wysypujemy ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i dobrze ugniatamy dłońmi, następnie lekko podpiekamy w piekarniku.

2

Przygotowujemy masę: w misce ucieramy żółtka z cukrem, cynamonem i solą, dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką, mieszamy, potem dodajemy pokrojone w kostkę jabłka, dokładnie mieszamy.

3

Wylewamy masę na podpieczony spód i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170°C do momentu ścięcia się masy (ok. 1 godziny).

4

Na upieczony placek wykładamy pianę dobrze ubitą z cukrem i podpiekamy jeszcze 10 minut do lekkiego zrumienienia bezy.

5

Studzimy w formie, kroimy na kawałki, podajemy.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze

  • 2014-11-14 Kasia ze Smacznej Strony

    Proporcje podane są w składnikach.

  • 2014-11-14 Kamila Choma

    A gdzie proporcje?