Kruche ciasto z owocami

Kruche ciasto z owocami

  • 00:45
  • 8 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1/2 szklanki agrestu
    • 1/2 szklanki porzeczek
    • 1/2 szklanki czereśni
    • 1 szklanka mąki
    • 1 łyżka soli
    • 45 ml zimnej wody
    • 175 g masła
    • 1 żółtko
    • 1 op. cukru waniliowego
    • 3 łyżki musu jabłkowego
    • garść orzechów włoskich
    • garść płatków migdałowych
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Owoce umyj, oczyść, czereśnie wydryluj. Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier oraz masło i wszystko razem rozetrzyj w dłoniach, tak aby powstały okruchy. Następnie dodaj jajko i wymieszaj całość. Wlej wodę i zagnieć składniki tak, aby powstały jeszcze większe okruchy. Włóż je do lodówki na ok. 1 godz.

Formę do pieczenia posmaruj masłem i oprósz mąką, wyłóż dno okruszkami, pozostawiając ich niewielką część do posypania wierzchu ciasta. Okruchy podpiecz w piekarniku nagrzanym do temp. 200° przez ok. 10 min. Ciasto wyjmij i posmaruj musem jabłkowym, a następnie dodaj owoce. Posyp całość orzechami, płatkami migdałami oraz pozostałymi okruchami. Zapiekaj w temp. 180°, aż wierzch ciasta uzyska złoty kolor.


Komentarze