Kruche jajeczka wielkanocne

Kruche jajeczka wielkanocne

  • 00:30
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 85 g zimnego masła
    • 1 jajko
    • 200 g mąki pszennej + do podsypywania 
    • 100 g cukru
    • 1 łyżka skórki startej z  pomarańczy
    • ziarenka z 1 laski wanilii
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • szczypta soli 
    • kolorowy lukier
    • kolorowe plastyczne masy cukrowe 
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Mąkę przesiej.

2

Dodaj zimne masło, cukier i posiekaj.

3

Dodaj skórkę, jajko, ziarenka wanilii, proszek do pieczenia i sól. Zagnieć gładkie ciasto. Gotowe ciasto schłodź w lodówce przez godzinę.

4

Ciasto rozwałkuj na 3–4 mm.

5

Wytnij ciasteczka w dowolnym kształcie. Ciasteczka wstaw do nagrzanego do 170°C i piecz przez 6–10 minut. Gotowe ciasteczka powinny mieć lekko brązowe brzegi.

6

Na brzegach wystudzonego ciasteczka narysuj lukrem kontur. Dzięki temu lukier nie będzie spływał z ciastka. Kiedy kontur lekko przeschnie (to trwa dosłownie kilka sekund), pokryj lukrem całą powierzchnie ciasteczka. 

7

Do miękkiego jeszcze lukru przyklej kolorowe plamki z masy cukrowej. W ten sam sposób ozdób pozostałe ciastka.


Komentarze