Kruche marchewki z farszem ogórkowym

Kruche marchewki z farszem ogórkowym

  • 01:00
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 250 g masła + do posmarowania foremek
    • 250 g gęstej kwaśnej śmietany
    • 500 g mąki pszennej + do podsypywania
    • roztrzepane białko z jajka
    • 1/2 łyżeczki soli
    • barwnik pomarańczowy

    Farsz:

    • 300 g twarożku
    • 2 ogórki szklarniowe
    • pęczek koperku + kilka gałązek do ozdoby
    • 2 ząbki czosnku
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Zagnieć szybko gładkie ciasto z mąki, masła, barwnika, soli i śmietany. Zawinięte w folię ciasto schowaj na pół godziny do lodówki. 

2

Po tym czasie rozwałkuj ciasto, podsypując cienko mąką na placki grubości półtora milimetra. Placki potnij na paski szerokości około półtora centymetra.

3

Brzegi pasków posmaruj roztrzepanym białkiem. Metalowe rurki wysmarowane masłem owiń na zakładkę paskami ciasta, zaczynając od szerszego końca rurki. Tak przygotowane marchewki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200° i piecz około 10 min. Upieczone rurki ściągnij z foremek na ciepło, w momencie, gdy ostygną na tyle, że będziesz mógł dotknąć je ręką. 

4

Ogórki obierz i zetrzyj na tarce. Odciśnij nadmiar wody. Starte ogórki wymieszaj z serem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem. Dopraw solą i pieprzem. 

5

Farsz nałóż do szprycy bez końcówki. Wystudzone marchewki napełnij farszem i przystrój gałązką koperku.


Komentarze