Kruche migdałowe ciasteczka z wiśniami

Kruche migdałowe ciasteczka z wiśniami

  • 01:00
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 300 g zmielonych migdałów ze skórką
    • 3 jajka
    • 300 g cukru pudru + kilka łyżek do obtaczania ciastek
    • 1 łyżka płynnego miodu
    • 150 g konfitury wiśniowej
    • 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mielone migdały wymieszaj mikserem z białkami jajek, 300 g cukru pudru, miodem i kardamonem. Powstałą kleistą masę przykryj folią spożywczą i schowaj na pół godziny do lodówki.  

Po tym czasie formuj z masy kulki wielkości orzecha włoskiego i po obtoczeniu ich w cukrze pudrze układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszcz kulki lekko dłonią i na środku każdego ciasteczka zrób niewielkie wgłębienie. Nałóż do niego pół łyżeczki konfitury. Wstaw ciasteczka do nagrzanego do 180°C piekarnika na 12–15 minut. Przed ściągnięciem z blachy upieczonych ciastek poczekaj, aż zupełnie wystygną.


Komentarze