Kruche rogaliki z wiśniami

Kruche rogaliki z wiśniami

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 400 g wiśni 
    • 50 g mielonych migdałów 
    • 350 g mąki 
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
    • 100 g masła 
    • 1 jajko 
    • 50 g śmietany kremówki 
    • 100 g cukru 
    • 100 g cukru pudru 
    • 1 łyżeczka cynamonu 

    Dekoracja: 

    • 1 jajko do smarowania rogalików 
    • 20 g cukru do dekoracji rogalików 
    • 40 g cukru pudru do posypania rogalików 
    • 1 gałązka mięty ogrodowej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Do szerokiej miski przesiej mąkę pszenną wraz z odrobiną proszku do pieczenia. To sprawi, że rogaliki będę kruche i delikatne. Miękkie masło dodaj do mąki. Rozetrzyj rękami tłuszcz z mąką i dosyp cukier puder. Całość dobrze wymieszaj. Wbij jajko i dalej zagniataj składniki do połączenia. Ciasto kruche nie wymaga wyrabiania, wręcz przeciwnie, ważne jest, aby szybko połączyć składniki. Ma to wpływ na kruchość rogalików. Gotowe ciasto zawiń w folię i wstaw do schłodzenia. 

W tym czasie umyj wiśnie i wydryluj pestki. Idealnie sprawdzi się w tej roli mały widelczyk lub agrafka, którą łatwo wyjmuje się pestki. Odłóż kilka wiśni do dekoracji rogalików, a resztę wsyp do miski. Zasyp cukrem i cynamonem. Wymieszaj, a następnie wsyp mielone migdały, które podczas pieczenia wchłoną sok i utrzymają owoce. Wymieszaj całość. Nie przejmuj się, jeśli już teraz wiśnie są suche. Z upływem czasu będą tracić swoją jędrność od cukru. 

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°. Na stolnicę przenieś ciasto z lodówki, odwiń z folii i uformowaną kulę zacznij powoli rozwałkowywać na kształt okręgu. Podsypuj regularnie mąką, aby ciasto nie kleiło się do stolnicy. Rozwałkowany okrąg pokrój na ćwiartki, a te jeszcze na pół. W ten sposób otrzymasz równe trójkąty. 

Na szeroki brzeg nałóż wiśnie i zroluj ciasto z nadzieniem. Rożek końcowy powinien być na wierzchu. Brzegi rogalika zawiń do środka. Ułóż rogalik na blachę wyłożoną najlepiej pergaminem do pieczenia. W małej miseczce rozbij jajko i pędzelkiem kuchennym posmaruj każdy rogalik. Połóż dekoracyjnie wiśnię na każde ciastko i posyp cukrem. Wstaw rogaliki do pieczenia na ok. 30 min. 

Pod koniec przewidzianego czasu sprawdzaj czy rogaliki równo się wypiekły. Wyjmij rumiane ciastka i odstaw na kilka minut do ostygnięcia. Dopiero lekko ostudzone posyp cukrem pudrem, inaczej cukier rozpuści się na gorących rogalikach. Udekoruj rogaliki wiśniami i listkami mięty ogrodowej.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze