Kruchy śmietanowiec

Kruchy śmietanowiec

  • 02:00
  • 1 porcja
  • Trudny

Składniki

    Kruche ciasto:

    • 3 szklanki mąki pszennej
    • ok. 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    • 1 szklanka cukru
    • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 20 dag masła
    • 2 łyżki śmietany 18%
    • 2 jajka
    • 50 ml wódki

    Masa:

    • 1 czubata łyżka żelatyny
    • 1 litr śmietany 30%
    • 3 łyżki cukru pudru
    • 2 opakowania cukru waniliowego (2x16 g)
    • sok z całej cytryny

    Do dekoracji:

    • wiórki kokosowe
    • kwiatki z opłatka
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Do dużej miski wsypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Razem wymieszać łyżką. Następnie dodać masło, śmietanę, jajka i wódkę. Ponownie wymieszać i wyrobić kruche ciasto. Podzielić na trzy części i włożyć do lodówki na około 60 minut.

Każdy placek upiec osobno w średniej wielkości tortownicy (o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem ciasto nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 17–180°C. Ostudzić.

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do śmietany dodać sok z cytryny i wymieszać. Następnie dodać letnią żelatynę i delikatnie razem wymieszać.

Gotową masę podzielić na trzy części. Do tortownicy włożyć jeden placek ciasta, rozłożyć masę, następnie kolejny placek ciasta, masę, ostatni placek ciasta i pozostałą masę. Wierzch ciasta udekorować wiórkami kokosowymi i kwiatkami z opłatka. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na około 24 godziny.


Komentarze