Krupnik

Krupnik

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 250 g mięsa z kością (np. żeberek)
    • 2 marchewki
    • 1/3 selera średniego
    • 1 pietruszka
    • 1 por (tylko biała część)
    • 2 l wody
    • 1/2 szkl. kaszy jaglanej
    • 3 ziemniaki
    • 2 łyżki posiekanego koperku
    • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do zup, ziele angielskie, liść laurowy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Mięso umyj i włóż do zimnej wody. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie i sól. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 20 min. Wyjmij szumowiny łyżką cedzakową. Włoszczyznę obierz i umyj. Marchew, pietruszkę, seler zetrzyj na tarce, wrzuć do wywaru z mięsa. Por dodaj w całości. Dopraw przyprawą do zup i gotuj na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU pod przykryciem przez ok. 15 min. Ziemniaki obierz i umyj, pokrój w kosteczkę i dodaj do zupy. Następnie dodaj przepłukaną w wodzie kaszę i gotuj dalej przez ok. 15–20 min. Przed podaniem posyp zupę drobno posiekanym koperkiem.


Komentarze