Krupnik

Krupnik

  • 00:45
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 100 g kaszy jęczmiennej 
    • 1 marchew 
    • 50 g selera naciowego 
    • 40 g pietruszki 
    • 40 g pora 
    • 1 ząbek czosnku 
    • 3 gałązki koperku 
    • 1 l bulionu drobiowego 
    • 20 g boczku wędzonego 
    • 20 ml oliwy 
    • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Obierz warzywa ze skórki, a czosnek z łupiny. Umyj je dokładnie i pokrój w małą kostkę. W garnku rozgrzej oliwę i dodaj warzywa. Smaż je na mocnym ogniu, aby lekko się zrumieniły, wtedy zupa będzie smaczniejsza. 

Boczek wędzony PORADA KONTEKSTOWA - WĘDZENIE pokrój w drobną kostkę i dodaj do warzyw. Dzięki niemu zupa zyska przyjemny zapach wędzonki. Teraz dodaj kaszę jęczmienną i smaż jeszcze przez chwilę. Następnie włóż liść laurowy oraz ziele angielskie. Zalej całość bulionem i dodaj 1 gałązkę koperku. 

Zagotuj zupę i dopraw do smaku. Uważaj z solą, bo boczek zazwyczaj jest mocno solony. Gotuj krupnik powoli, aż kasza się rozklei, a zupa zgęstnieje. Na koniec pokrój drobno koperek i dodaj do zupy. W tym momencie już jej nie gotuj, aby utrzymać świeży smak koperku. Wlej na talerz porcję zupy i udekoruj listkami koperku.


Komentarze