Krupnik ciechanowski

Krupnik ciechanowski

  • 00:40
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 15 dag boczku lub tłustej szynki
    • 6 szklanek rosołu z kostki
    • 1szklanka kaszy gryczanej
    • 1 porcja włoszczyzny
    • 4–5 duże ziemniaki
    • garść siekanej zieleniny (koperek, natka pietruszki, tymianek)
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Kaszę wypłukać pod bieżącą wodą. Włoszczyznę oczyścić i zetrzeć na tarce z dużymi otworami lub drobniutko posiekać. Boczek pokroić w kostkę, dodać rozdrobnioną włoszczyznę, zalać gorącym rosołem, wrzucić kaszę i gotować 30 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować do miękkości. Skontrolować smak i ewentualnie doprawić. Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną.


Komentarze