Kuchnia francuska

Kuchnia francuska często nazywana jest kolebką sztuki kulinarnej. Od wieków z jej bogactw czerpią najlepsi kucharze z całego świata. Potrawy tej kuchni charakteryzuje elegancja i różnorodność. Podstawową zaś zasadą w przyrządzaniu dań jest wykorzystywanie produktów świeżych i wysokiej jakości.

Mówiąc o kuchni francuskiej, często myślimy o żabich udkach, ślimakach i kasztanach. W rzeczywistości nie jest ona aż tak jednolita. Różnice pomiędzy poszczególnymi regionami Francji przyczyniły się do powstania dwóch kulinarnych nurtów. Jeden z nich to haute cuisine, tzw. kuchnia wysoka, charakteryzująca się tradycyjnymi, drogimi i wykwintnymi daniami oraz nouvelle cuisine, kuchnia nowa, opierająca się na lekkich, zdrowych i krótko przyrządzanych potrawach.

Jednak niezależnie od podziału, z kuchni francuskiej wywodzi się wiele potraw, które znane i uwielbiane są w różnych zakątkach świata. Zalicza się do nich omlety, zupę cebulową, czy pasztety. Obok mięsa Francuzi wielką wagę przywiązują do warzyw. Często stanowią one danie główne. Przykładem może być ratatouille przyrządzane z bakłażana, cukinii, soczystych pomidorów, czosnku i cebuli. Warzywa, w tym wiele odmian sałat, podaje się także przyprawione oliwą lub z dodatkiem sosu vinaigrette.

Nie tylko dania główne stanowią o bogactwie kuchni francuskiej. Źródłem inspiracji stają się także desery, których wybór jest równie duży. Prym wśród nich wiedzie tarta, czyli kruche ciasto, które podawać można z różnymi nadzieniami, choć najbardziej znana jest tarta jabłkowa. Poza tym doskonałym deserem jest mus czekoladowy, creme brulee lub sorbet owocowy. A jeśli masz ochotę na wykwintne francuskie specjały, sięgnij po nasze sprawdzone przepisy.

filtrowanie (10 przepisów):
sortowanie: