Kuchnia grecka

Grecja, to nie tylko zabytki mające po kilka tysięcy lat i przepiękne widoki. To także uchodząca za jedną z najlepszych na świecie kuchnia, która swą ogromną popularność zawdzięcza przede wszystkim jakości produktów, smakowi i różnorodności potraw.  

Pod upalnym niebem Grecji dojrzewa i nabiera najlepszego smaku nieprzebrana ilość warzyw i owoców. Morze okalające ten wspaniały kraj daje smakowite ryby i owoce morza. Natomiast porośnięte gajami oliwnymi doliny to źródło podstawowego składnika potraw, czyli oliwy.

Podstawowym produktem wykorzystywanym przez Greków jest oliwa z oliwek. Dodawana jest niemalże do wszystkiego, a nawet polewana wprost na chleb. Charakterystyczny smak greckim potrawom nadają przyprawy i zioła, zwłaszcza oregano. Popularne są też: kminek, rozmaryn, mięta, cząber, tymianek i bazylia. Z tymi właśnie ziołami oraz dodatkowo z warzywami, Grecy chętnie serwują mięsa. Baranina, wołowina i wieprzowina – gotowana, duszona, pieczona na wolnym ogniu, a przede wszystkim na grillu – przygotowywana jest na tysiące sposobów.

Jednak największą specjalnością kuchni greckiej są dania z siekanego mięsa. Wśród nich niezaprzeczalnie króluje musaka, czyli beszamelowa zapiekanka z bakłażanów, mięsa i pomidorów. Najczęściej serwowane warzywa to: cukinie, bakłażany, papryki, pomidory i karczochy. Prym wiodą rozmaite sałatki, wśród których do najsłynniejszych zaliczana jest sałatka grecka, zwana horiatiki, na bazie świeżych warzyw, fety i oliwek.

Jednak, aby rozbudzić w sobie ochotę na grecki obiad, musi być spełniona jedna zasada – należy zjeść dostatecznie ostrą przekąskę. Do najbardziej popularnych zaliczane są tzatziki, czyli pasta czosnkowa z ogórkami i miętą na bazie jogurtu naturalnego. Tylko po takiej zakąsce, docenimy prawdziwy smak greckich potraw.

Wypróbuj kuchni skąpanej słońcem i oliwą z oliwek. Zmierz się z naszymi przepisami i zaproś przyjaciół na wielką grecką ucztę.

filtrowanie (9 przepisów):
sortowanie: