Kuchnia gruzińska

Kuchnia gruzińska, choć mało jeszcze znana wśród Polaków, śmiało może konkurować z najlepszymi i najpopularniejszymi kuchniami świata. Zawdzięcza to przede wszystkim łagodnemu klimatowi, który pozwala na obfite zbiory warzyw i owoców.

Śmiało można stwierdzić, że w gruzińskiej kuchni nie brakuje niczego. W ciepłym słońcu dojrzewają pomidory, arbuzy, melony, dorodne bakłażany. Na zboczach gór rozciągają się plantacje herbat i cytrusów, lasy obfitują w dziczyznę, a w rzekach króluje pstrąg. Wszystko to w kuchni gruzińskiej składa się na bogactwo smaku i aromatu.

Wśród potraw prym wiodą przekąski przygotowywane ze świeżych pomidorów z dodatkiem bazylii, a także długo dojrzewające sery pleśniowe. Charakterystyczne dla Gruzji są placki drożdżowe z serem, zwane chaczapuri i sacwi, czyli kurczak na zimno w sosie orzechowym podawany również jako przekąska. Wiele potraw bazuje na bakłażanach – serwuje się je z różnymi nadzieniami lub duszone z warzywami.

Głównym daniem są natomiast khinkali (chinkali), rodzaj pierogów faszerowanych mięsem baranim i wieprzowym. Wyglądem jednak przypominają sakiewki, a nie typowe pierogi. Przed podaniem obficie doprawia się je świeżo zmielonym pieprzem.

Gruzini w swojej kuchni często sięgają po zioła i aromatyczne przyprawy. Kolendra, pietruszka, mięta, tymianek, estragon, bazylia, szafran, cząber, cynamon czy goździki to tylko niektóre z obszernej listy ulubionych przypraw. Dodawane są na przykład do mcwadi, czyli szaszłyków z baraniny.

Mieszkańcy Gruzji swoją ucztę przy stole kończą słodkim akcentem, na który składają się konfitury, suszone i świeże owoce oraz oryginalna w wyglądzie i smaku czurczchela. Przypomina ona długie sople, w rzeczywistości są to nawleczone na nitkę orzechy laskowe zatopione w cieście powstałym z gęstego soku winogronowego i mąki.

Kuchnia gruzińska ma wiele do zaoferowania smakoszom, więc jeśli chcesz odkryć nowe smaki, zrób to razem z nami i naszymi przepisami.

filtrowanie (5 przepisów):
sortowanie: