Kuchnia indyjska

Indie to kraj niezwykłych kontrastów, różnorodności kultur i religii, które współistnieją obok siebie. To wszystko znajduje odzwierciedlenie w bogactwie kuchni i sprawia, że można zakochać się w niej od pierwszego kęsa. Dania kuchni indyjskiej są niezwykle kolorowe i aromatyczne, a przez to niezwykle apetyczne.

Swój niepowtarzalny smak i oryginalność kuchnia indyjska zawdzięcza starannie dobranym przyprawom. Do najchętniej stosowanych należą: szafran, chili, curry, imbir, kumin i kardamon, ale każda rodzina w Indiach ma własną mieszankę ulubionych przypraw, tzw. masalę.

Poza wykorzystaniem licznych i specyficznych przypraw, kuchnię indyjską charakteryzuje bogactwo dań wegetariańskich. Mięso w dużych ilościach spożywa się jedynie na północy kraju. Kuchnie poszczególnych regionów Indii różnią się. Wszędzie jednak posiłek jest swoistym ceremoniałem.

Poznaj bliżej indyjskie dania i zaproś przyjaciół na ucztę pełną intensywnie kolorowych i niesamowicie aromatycznych potraw.

filtrowanie (7 przepisów):
sortowanie: