Kuchnia regionalna

Co kraj, to obyczaj. Można by rzec, że co region, to obyczaj. Kuchnia polska dzięki temu, że przez wieki otwarta była na wpływy wielu kultur, do dziś pozostaje bardzo zróżnicowana. Swoją specjalność kulinarną ma właściwie każdy zakątek naszego kraju.

Zdaniem smakoszy jedną z najbardziej wyrazistych polskich kuchni jest kuchnia śląska. Jej potrawy są bardzo smaczne i jednocześnie syte. Sztandarowym daniem Ślązaków są niezaprzeczalnie knedle i poczciwe kotlety mielone, zwane w gwarze karminadlami.

W centrum kraju warto skosztować flaków po warszawsku lub sałatki z mielonką. Jeśli zaś nie wyobrażasz sobie obiadu bez ziemniaków, to z całą pewnością zasmakujesz w kuchni wielkopolskiej. To tutaj bowiem królują pyry serwowane z gzikiem. A gdy przyjdzie ochota na warzywa, zajrzyj do kuchni kresowej. Brokuły po cygańsku podawane w towarzystwie soczystych pomidorów i pieczarek to wyśmienita propozycja na jarski obiad.

Gustujących w rybach zapraszamy na wycieczkę na Pomorze, gdzie gospodynie uraczą sandaczem z suszonymi grzybami. A na deser? Na deser warto wybrać się w okolice ziemi łódzkiej. Może Tobie uda się oprzeć kuszącemu aromatowi i smakowi pieczonych jabłek nadziewanych konfiturą… Jeśli jednak brak Ci czasu na tę regionalną wycieczkę smaków, to zachęcamy do skorzystania z naszej skarbnicy przepisów. Dzięki niej, nie ruszając się z domu, poznasz Polskę od kuchni.

filtrowanie (24 przepisy):
sortowanie: