Kuchnia węgierska

Należy do kuchni środkowoeuropejskiej. Trudno powiedzieć o niej, że jest lekka i łagodna, z pewnością jednak można zaliczyć ją do najsmaczniejszych kuchni świata. Ty też poznaj smaki Węgier, zapraszając do swojego domu kulinarną część tego kraju. 

Kuchnię węgierską charakteryzuje niezwykłe zamiłowanie do papryki, zarówno tej świeżej, jak i sproszkowanej.  Węgierscy kucharze stosują około 1000 rodzajów i odmian tej rośliny. Nie bez powodu znane powiedzenie mówi, że węgierska gospodyni, kiedy ma przygotować posiłek, stawia na stole słoik z papryką i zastanawia się co do niej dodać.

Ty nie musisz się zastanawiać! Skorzystaj z naszych przepisów i wspólnie z przyjaciółmi rozkoszuj się węgierskimi przysmakami! Na Waszym stole nie może zabraknąć leczo, pogaczy ze skwarkami i salami oraz tradycyjnego bogracza. Zwieńczeniem węgierskiej uczty niech będzie rozpływający się w ustach Tort Dobosa, którego receptura była wielką tajemnicą przez 20 lat. 

filtrowanie (11 przepisów):
sortowanie: