Kuchnia włoska

W każdym zakątku Włoch jedzenie przyprawia o zawrót głowy. Miłośnicy oryginalności w potrawach w tym kraju mogą poczuć się w pełni usatysfakcjonowani. Świeże składniki dojrzewające w promieniach włoskiego słońca i rodzinna atmosfera podczas posiłków sprawiają, że wielu próbuje odtworzyć ten klimat również w swoich domach. 

Kuchnia włoska charakteryzuje się niezwykłą różnorodnością. W okolicy Wenecji na stołach często gości risotto - danie bazujące na aromatycznym ryżu oraz gnocchi - rodzaj klusek przypominający nasze polskie kopytka. Mieszkańcy skąpanego słońcem południa kraju uwielbiają wszystko, co można wyczarować z makaronów. Potrawy z ryb i owoców morza to natomiast dania, z których słyną kucharze malowniczej Toskanii.

Rozmaitość smaków i kulinarnych upodobań Włochów łączy przede wszystkim niezwykła dbałość o najwyższej jakości składniki, z których przygotowują swoje posiłki. Na co dzień nie poświęcają oni zbyt wiele czasu na gotowanie. Wolą rozkoszować się jedzeniem w miłym gronie, niż spędzać długie godziny w kuchni. Dlatego ich ulubione dania są dość proste i szybkie w przygotowaniu, ale dzięki starannie dobranym, świeżym i niezwykle aromatycznym składnikom są prawdziwą ucztą dla zmysłów. Pewnie dlatego kuchnia włoska ma swoich miłośników na całym świecie, także wśród Polaków. Spróbuj więc spaghetti bolognese lub tiramisu. Razem z nami odrób kulinarną lekcję z kuchni włoskiej.

filtrowanie (153 przepisy):
sortowanie: